The Bas, or Low, Armagnac, the Ténarèze and the Haut Armagnac are the three sub-regions of Armagnac eau de vie production. The diversity of the three distinct terroirs, characterized by their specific climate and soil types, marks the typicity of their Armagnacs. They have carried the AOC designation for Armagnac production since 1936. In the West the “Low” or Bas Armagnac, also known as “Armagnac Noir”, is recognized by its hilly oak forests.  This is the most planted region, and the most well-known, because its vines survived the ravages of the phylloxera epidemic at the turn of the 20th century. Its poor and acidic soil is composed of clay, silica and iron elements, is called the “tawny sands”.  It produces an eau de vie that is both light and fruity.  In the east is the “Haut” or High Armagnac,known as “Blanc Armagnac” due to its landscape of pale limestone hillsides that reflect the light. It produces a light brandy with a lively floral flavor.  In the Centre, the Ténarèze region is crossed by an ancient crest road attributed to Julius Cesar. Its soil is composed of silt (boulbène) and limestone (terrefort), giving the eau de vie a rich and intense flavor that reaches its peak after a prolonged aging period.  The designation “Armagnac” refers to a collective of two or three Armagnac sub-regions, a designation characteristic of its negociants, or wine traders.

A l’Ouest, le Bas Armagnac se distingue par ses sols argilo-sablonneux, légers, pauvres et acides, des sols dits « sables fauves ». On l’appelle « Armagnac Noir » car ses collines sont recouvertes de forêts de petits chênes. Il donne une eau de vie légère et fruitée.

A l’Est, le Haut Armagnac se distingue par ses sols argilo-calcaires (graves et peyrusquet) frais et filtrants. On l’appelle « Armagnac Blanc » car ses collines calcaires réfléchissent la lumière. Il donne une eau de vie légère à la saveur florale vive.

Au centre, la Ténarèze, se distingue par ses sols argilo-calcaires (terrefort). Elle doit son nom au chemin de crête Iter Caesarum (« route de César ») qui la traverse. Attribuée à Jules César, cette voie de négoce et de transhumance permettait de relier l’Océan Atlantique (Bordeaux) aux Pyrénées centrales en gardant les pieds au sec. Elle produit une eau de vie riche et corsée qui atteint sa maturité après un vieillissement prolongé.

L’appellation simple « Armagnac » désigne un assemblage de deux ou trois de ces sous-régions.